Czy wiesz, że?

Czy wiesz, że …?

1. OLEJ ARAGANOWY POWSTAJE Z OWOCÓW DRZEWA ARGANOWEGO, KTÓRE ROŚNIE TYLKO W MAROKO.

Olej arganowy jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Posiada najbogatsze właściwości kosmetyczne, odżywcze, regenerujące i odmładzające. Olej ten zwany Płynnym Złotem Maroka jest prawdziwym koncentratem natury słońca i energii. Olej arganowy pozyskuje się z owoców drzewa arganowego.

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) zwane również Argania żelazna lub drzewo żelazne jest drzewem endemicznym, występuje w jednym miejscu na świecie, tylko w południowo zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku. Próby sadzenia i uprawy tej rośliny w innych krajach nie powiodły się. Największe skupiska drzew są w rejonie Sus, między Agadirem, Marrakeszem a As-Sawirą, zajmują obszar ok.800,000 ha. Obszar ten od 1998 roku posiada status „Rezerwatu Biosfery Arganeraie” przyznany przez UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.

Drzewa arganowe doskonale radzą sobie z ciężkimi warunkami, odporne są na ciężki klimat, znoszą temperatury od 0-50 st.C, rosną na terenach górzystych, a dzięki potężnym korzeniom, które sięgają do 30m w głąb mogą przetrwać najgorętsze miesiące i długotrwałą suszę. Argania jest drzewem cierniowym, osiąga wysokość 8-10m, żyje od 150-200 lat, ale odnotowano również dużo starsze okazy. Pień arganu jest często poskręcany, sękaty, co pozwala kozom wspinać się nawet na czubki drzewa, by zjadać liście i owoce.

Drzewo arganowe jest rośliną wiecznie zieloną, liście może stracić tylko podczas długotrwałej suszy. Kwiaty argani są małe, skupione w górnej części gałązek, owoce mają kolor zielony, są bardziej okrągłe i większe niż oliwki, mają mięsisty miąższ a wewnątrz orzech. Wewnątrz tego twardego orzecha znajdują się 2 lub 3 nasiona, z których to otrzymywany jest drogocenny olej zwany płynnym złotem Maroka.

Historia rdzennej ludności Maroka, Berberów od wieków jest związana z drzewem arganowym, zwanym przez nich drzewem życia. Dzięki życiodajnym i odżywczym zaletom oleju arganowego mogli oni przetrwać w ciężkich, pustynnych warunkach. Dość wcześnie poznano również walory kosmetyczne oleju i używano go w celach pielęgnacyjnych.

MALE7 10
DSC04425 21

 

2. DO WYTWORZENIA 1 LITRU OLEJU POTRZEBA AŻ 30KG OWOCÓW I 1 DNIA PRACY.

Olej arganowy jest tłoczony na zimno, tradycyjną metodą, nierafinowany. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba 30 kg owoców i 8 godzin pracy. Zgodnie z tradycją zajmują się tym wyłącznie kobiety i jest to nadal metoda ręczna.

Pierwszy etap obróbki to zmiażdżenie twardego orzecha i wyłuskanie ziaren. Skorupy orzecha kobiety rozbijają uderzając w twardą, gładką (wyślizgującą się)pestkę granitowym kamieniem. Wydobyte ziarna prażą w glinianych piecach ze szczególną uwagą, aby nie stracić zawartych w nich drogocennych składników. Następnie w kamiennych żarnach mielą ziarna, po takim zmieleniu otrzymują oleistą masę, z której to dopiero ręcznie wyciskany jest olej.

25 26
32 38
39a 40

 

3. OLEJ ARGANOWY ZAWIERA WIĘCEJ WITAMINY E (witaminę chroniącą skórę przed zniszczeniami powodowanymi  czynnikami zewnętrznymi) NIŻ OLIWA Z OLWEK.

Olej arganowy jest to olej z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych i najlepszych nasion. Składa się w 80% z jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera ok.45% kwasu oleinowego i ok.35% kwasu linolowego. Dominują w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe Omega6 i Omega9. Olej zawiera też tokoferole ( witamina E, aż 8%) jako główny antyoksydant, który chroni komórki przed utleniaczami i wzmacnia ścianki naczyń. W skład wchodzą również polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwrodnikowym i schotenol, który działa naprawczo i regenerująco.

4. OLEJ ARGANOWY MA DUŻE WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ZDROWOTNE.

Ze względu na równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu drogocennych składników, jego wpływ na nasz organizm jest wszechstronny. Ma duże spektrum działania w kosmetologii, dermatologii, medycynie naturalnej, farmacji. Jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów w świecie.

OLEJ ARGANOWY: obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom, poprawia krążenie, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, chroni czerwone krwinki przed rozpadem, działa przeciwzapalnie, podnosi odporność na zakażenia, działa immunostymulująco, działa przeciwzapalni, chroni tkankę łączną, pobudza komórki mózgu i wątroby do prawidłowego działania, łagodzi bóle stawów, chroni komórki przed utleniaczami, dostarcza komórkom składników odżywcz

5. OLEJ ARGANOWY PEŁNI DUŻĄ ROLĘ W KOSMETOLOGII.

Olej arganowy jest nieocenionym składnikiem kosmetyków. Zwany jest ELIKSIREM MŁODOŚCI,  szczególnie dzięki dużej zawartości tokoferoli czyli witaminy E (w tym Beta-tokoferol, Gamma-tokoferol i Delta-tokoferol), które są obrońcami naszego organizmu przed starzeniem się komórek i mają duży udział w walce z utleniaczami. Olej ten jest hitem kosmetyków anti-aging(anty-starzeniowych)

Olej arganowy jest :

– zalecany w walce ze zmarszczkami, przedwczesnym starzeniem się skóry, doskonały dla dojrzałej skóry

-pomaga zredukować zmarszczki przez odbudowę warstwy hydrolipidowej, przez co udaje się zachować młodzieńczy wygląd skóry

-dzięki naturalnym antyoksydantom chroni organizm przed wolnymi rodnikami

-wzmacnia włosy i paznokcie

-ma właściwości silnie nawilżające, dogłębnie nawilża, ujędrnia i napina skórę

-chroni przed działaniem szkodliwych dla cery, czynników zewnętrznych jak: słońce, wiatr, zimno, stres

-ma duże zdolności naprawcze, regenerujące skórę

6.OLEJ ARGANOWY POMAGA W PROBLEMACH SKÓRNYCH.

OLEJ ARGANOWY ma również szerokie zastosowanie w dermatologii, gdyż pomaga w problemach skórnych oraz w działaniach terapeutycznych:

-skuteczny w walce z trądzikiem, łuszczycą, egzemą

-przyśpiesza gojenie ran, pęknięć skóry, rozstępów, blizn, poparzeń (w tym słonecznych)

-pomaga w leczeniu reumatyzmu

-doskonały do masażu, który rozluźnia spięte i bolące mięśnie

-nawilża suche i zniszczone włosy, nawilża suchą skórę głowę

-wspomaga kruche, rozdwajające się paznokcie

7.OLEJ ARGANOWY MA CENNE ZASTOSOWANIE W KULINARII.

OLEJ ARGANOWY ma również swoją wysoką pozycję kulinarną. Posiada posmak prażonych orzechów,  subtelny zapach i aromat. Dzięki walorom smakowym nadaje się jako dodatek do sałatek,  sosów, potraw z ryb i mięs, nadając potrawom wyjątkowy smak. Zaleca się spożywać olej na zimno, nie używać do smażenia, lepiej dodać na koniec gotowania lub smażenia, przed podaniem dania, aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości.

W celach zdrowotnych można również przyjmować profilaktycznie: 3x dziennie po łyżeczce oleju przed posiłkami.

IMG_6015

8. OLEJ ARGANOWY JEST DOSKONAŁY W PIELĘGNACJI WŁOSÓW.

Olej arganowy jest doskonały jako olejek pielęgnacyjny na końcówki włosów. Należy odrobinę oleju rozetrzeć między palcami, wmasować w końce włosów i spłukać. Olejku używać trzeba oszczędnie, aby nie przetłuścić i nie obciążyć zbytnio włosów.

Olej arganowy może być także używany jako maska do włosów, stosowany przed umyciem na suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę. Najlepiej jest wmasować olej w włosy, zawinąć w ręcznik, trzymać na włosach około pół godziny i umyć szamponem.

9. OLEJ ARGANOWY TO IDEALNY KOSMETYK DLA WYSUSZONYCH DŁONI.

Olej arganowy ma zastosowanie w pielęgnacji nawet bardzo wysuszonej skóry dłoni. Używany jest także do pielęgnacji paznokci.

10. OLEJ ARGANOWY 100% SPRZEDAWANY W NASZYM SKLEPIE POSIADA CERTYFIKAT ECOCERT – certyfikat stwierdzający jakość produktów biologicznych. Ecocert jest międzynarodowym, niezależnym stowarzyszeniem kontrolującym, działającym w zakresie ochrony środowiska. Znakiem „ekologiczne i biologiczne kosmetyki” mogą być oznakowane produkty, w których ilość stosowanych surowców pochodzenia naturalnego wynosi przynajmniej 95%, z których również przynajmniej 95% musi pochodzić z upraw biologicznych,

11. OLEJ ARGANOWY KOSMETYCZNY NIE PACHNIE TAK SAMO JAKO SPOŻYWCZY – CZYLI ORZESZKAMI?

OLEJ KULINARNY PACHNIE ORZESZKAMI, wynika to z procesu produkcji. Natomiast olej kosmetyczny nie MOZE pachniec orzeszkami, gdyż dla celów kosmetycznych wytwarza sie go w inny sposób, tak aby pełnił swoje specyficzne w kosmetyce i dermatologi funkcje.

Jeśli kupiony przez Was OLEJ KOSMETYCZNY pachnie orzeszkami tzn., że nie jest to 100% OLEJ ARGANOWY KOSMETYCZNY TYLKO KULINARNY – czyli tańszy w produkcji!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Czy wiesz, że?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *