Olej dla zdrowej skóry

Olej arganowy kosmetyczny jest dużo jaśniejszy i praktycznie bez zapachu. Powstaje z ziaren nie poddawanych żadnej obróbce. Jest droższy od oleju arganowego spożywczego. Z racji swojego wyjątkowego bogactwa w naturalną witaminę E, fenole, i nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80proc jego objętości), jest szczególnie przeznaczony do pielęgnacji skóry wrażliwej, dojrzałej, suchej i alergicznej.

Jest wykorzystywany w naturalnej postaci jako olejek do  pielęgnacji ciała i włosów. Stanowi także bardzo cenny składnik wielu kosmetyków naturalnych, które są licznie produkowane przez firmy kosmetyczne z Maroka. Jest to spowodowane wykorzystaniem jego właściwości odżywczych, regeneracyjnych, pielęgnacyjnych i ochronnych, gdyż jest bogaty w witaminę  E- witaminę młodości, która  chroni organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia włosy, paznokcie, ma właściwości silnie nawilżające i ujędrniające, a także chroni przed działaniem czynników zewnętrznych jak wiatr, zimno, stres.

Warto dodać, że olej arganowy pełni istotną rolę w dermatologii, gdyż pomaga w problemach skórnych jak np. trądzik, egzema, rozstępy, blizny, oparzenia, łuszczyca. Znajduje także zastosowanie  w działaniach terapeutycznych, gdyż pomaga w leczeniu reumatyzmu, wykorzystywany jest do masażu relaksacyjnego.

Nieustannie naukowcy w laboratoriach kosmetycznych i farmaceutycznych pracują nad wyodrębnieniem innych dobroczynnych składników oleju, które w przyszłości na pewno zaowocują znalezieniem jego nowych bardzo cennych zastosowań. Obecnie jest on coraz bardziej popularnym produktem kosmetycznym i kulinarnym w Europie. W Polsce pojawił się niedawno i od razu zrobił ogromne wrażenie. Stosuje się go w wieli salonach kosmetycznych i podaje w restauracjach najwyższej klasy. Można go jednak zakupić jeszcze w niewielu miejscach w naszym kraju, jednak na pewno znajdą go Państwo w biurze podróży Maroko Travel, proponującym swoim Klientom wiele ciekawych produktów prosto z pięknego i jakże bogatego w skarby natury MAROKA.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Olej dla zdrowej skóry, 7.8 out of 10 based on 9 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *