Olej nad olejami

Jest jednym z najdroższych i najbardziej cenionych olejów na świecie. Posiada najbogatsze właściwości kosmetyczne, odżywcze, regenerujące i odmładzające. Zwany jest płynnym Złotem Maroka i prawdziwym koncentratem natury i słońca. Mowa o oleju arganowym, pozyskiwanym z nasion owoców drzewa arganowego, występującego i owocującego tylko w jednym miejscu na świecie – w południowo zachodniej części Maroka, w ekologicznie czystym środowisku.

Wellness, Symbol

Argania spinosa czyli drzewo arganowe rośnie na ziemi już od 25 milionów lat, osiąga wysokość 10 metrów, żyje średnio 200 lat, ale na pierwsze owoce trzeba czekać ok. 50 lat. Ze względu na zagrożenie wyginięciem, od 1999 roku duża część lasów arganiowych została objęta opieką UNESCO i powstał tu rezerwat biosfery. Drzewa arganowe – zwane drzewami  żelaznymi są bardzo odporne na zmienne warunki klimatyczne, doskonale znoszą ciężkie warunki pustyni, zasypiając podczas suszy i budząc się do życia podczas deszczów. Sięgające do 30km w głąb ziemi korzenie tych drzew, zapobiegają erozji gleby w wyniku deszczu i wiatru, a jej korona o przeciętniej średnicy 30 metrów jest bardzo odporna na słońce.

Owoce drzewa arganowego posiadają zieloną, mięsistą skórę czym przypominają oliwki. Są jednak od nich większe i bardziej okrągłe. W środku znajduje się orzech z bardzo twardą skorupą, zawierający 1-3 ziarna w kształcie migdałów, które są wykorzystywane do produkcji oleju.

Owoce drzewa arganowego są przysmakiem kóz, których widok na drzewie nie dziwi już nikogo. Pień arganu jest często poskręcany i sękaty, co pozwala im  wspinać się na drzewa i zjadać ich liście oraz owoce. Nie są  one jednak zagrożeniem dla  nasion ukrytych w pestce, ponieważ kozy nie są w stanie ich pogryźć gdyż są bardzo twarde i w konsekwencji je wydalają lub wypluwają.

ArganölOlej arganowy jest tłoczony na zimno, tradycyjną metodą, nierafinowany. Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba 30 kg owoców i ok. 8 godzin pracy. Tradycyjna produkcja oleju arganowego jest wykonywana ręcznie przez kobiety zrzeszone w żeńskich spółdzielniach – kooperatywach. Z ususzonych  owoców wydobywa się pestki, kładzie na płaskim kamieniu i rozbija  drugim kamieniem, by wydobyć owoc. Nasiona są następnie suszone i lekko popieczone, a następnie mielone. Ta masa jest mieszana z wodą. Na powierzchni wody tworzy się następnie warstwa oleju, którą można zebrać. Obecnie, dążąc do  zapewnienia wysokiej jakości produktu jakim jest olej arganowy zastępuje się tradycyjne metody ekstrakcji w pełnii zmechanizowanym procesem, dzięki czemu udało się wydłużyć termin jego przydatności z 6 miesięcy do 2 lat. Jednak jedne z elementów procesu został niezmieniony – kobiety nadal ręcznie miażdżą pestki, gdyż nie udało się do tej pory zastąpić ich sprawności rąk żadnym z urządzeń.

Produkcja oleju arganowego stanowi podstawę lokalnej marokańskiej gospodarki, szacuje się, że w kooperatywach pracuje ponad 1000 kobiet, które za wykonaną pracę otrzymują nie tylko wynagrodzenie, ale także bardzo często udział w zyskach spółdzielni. Dzięki temu nie tylko lokalna społeczność znajduje zatrudnienie, ale spółdzielnie te  przyczyniają się także do ochrony lasów arganowych i nieustannej poprawy jakości samego produktu końcowego jakim jest olej arganowy.

Ze względu na pracochłonność produkcji, ale i ograniczone zasoby cena 1 l oleju arganowego jest wysoka, w porównaniu z innymi olejami iw wynosi około 70 euro.

Olej arganowy składa się w 80% z jedno i wielonasyconych, zawiera ok. 45 kwasu oleinowego i ok. 35% kwasu linolowego, posiada dwa razy więcej witaminy E niż oliwa z oliwek. Ma cenne właściwości, które znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach jak: kosmetologia, dermatologia, gastronomia czy też profilaktyka zdrowia.

Istnieją dwa typy oleju arganowego – pierwszy na użytek kosmetyczny, drugi – spożywczy. Olej arganowy spożywczy jest ciemniejszy (jest tłoczony z prażonych ziaren) i daje orzechowy posmak. Olej ten: obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom serca, poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie, podnosi odporność na zakażenia, łagodzi bóle stawów, jest używany w zapobieganiu chorobie Alzheimera i Parkinsona, a także w zmniejszeniu ryzyka zachorowanie na choroby nowotworowe.

ArganölOlej arganowy ma także wysoka pozycję kulinarną, gdyż dodaje się go do sałatek, kuskusu, sosów, potraw z ryb i mięs gdzie nadaje potrawom wyjątkowy smak. Nie nadaje się on jednak do stosowanie w wysokich temperaturach.

Olej arganowy kosmetyczny jest dużo jaśniejszy i praktycznie bezsmakowy. Powstaje z ziaren nie poddawanych żadnej obróbce. Jest droższy od oleju arganowego spożywczego. Z racji swojego wyjątkowego bogactwa w naturalną witaminę E, fenole, i nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80proc jego objętości), jest szczególnie przeznaczony do pielęgnacji skóry wrażliwej, dojrzałej, suchej i alergicznej.

Jest wykorzystywany w naturalnej postaci jako olejek do  pielęgnacji ciała i włosów. Stanowi także bardzo cenny składnik wielu kosmetyków naturalnych, które są licznie produkowane przez firmy kosmetyczne z Maroka. Jest to spowodowane wykorzystaniem jego właściwości odżywczych, regeneracyjnych, pielęgnacyjnych i ochronnych, gdyż jest bogaty w witaminę  E- witaminę młodości, która  chroni organizm przed wolnymi rodnikami, wzmacnia włosy, paznokcie, ma właściwości silnie nawilżające i ujędrniające, a także chroni przed działaniem czynników zewnętrznych jak wiatr, zimno, stres.

Warto dodać, że olej arganowy pełni istotną rolę w dermatologii, gdyż pomaga w problemach skórnych jak np. trądzik, egzema, rozstępy, blizny, oparzenia, łuszczyca. Znajduje także zastosowanie  w działaniach terapeutycznych, gdyż pomaga w leczeniu reumatyzmu, wykorzystywany jest do masażu relaksacyjnego.

Nieustannie naukowcy w laboratoriach kosmetycznych i farmaceutycznych pracują nad wyodrębnieniem innych dobroczynnych składników oleju, które w przyszłości na pewno zaowocują znalezieniem jego nowych bardzo cennych zastosowań. Obecnie jest on coraz bardziej popularnym produktem kosmetycznym i kulinarnym w Europie. W Polsce pojawił się niedawno i od razu zrobił ogromne wrażenie. Stosuje się go w wieli salonach kosmetycznych i podaje w restauracjach najwyższej klasy.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +5 (from 5 votes)
Olej nad olejami, 8.8 out of 10 based on 4 ratings

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *